Az elektromos kazánokról: így ismerheti fel az energiahatékony készülékeket!

Már régen túl vagyunk azon az időszakon, amikor az elektromos kazánok nagy “áramzabáló” hírében álltak. Manapság számos olyan készüléket találhatunk ebben a termékkategóriában is, melyek segítségével kordában tarthatjuk a fogyasztásunkat. Mutatjuk, miről ismerheti fel őket!

Ma még talán elképzelhetetlen, de könnyen előfordulhat, hogy a jövő embere egyáltalán nem használ majd gázkazánt. Egyre több ország jelenti be ugyanis, hogy pár éven belül betiltja azok telepítését. Magyarországon egyelőre nincs napirenden ez a téma, mégis érdemes nyitni az olyan helyettesítők felé, mint az elektromos kazán. Már csak azért is, mert meglepően sokat lehet vele spórolni, ha tisztában vagyunk a készülékekben rejlő lehetőségekkel.

De mi fán terem egy efféle berendezés?- adódhat a kérdés. Az elektromos kazánt egy nagy víztartályként kell elképzelni, aminek van egy bemenete és egy kimenete. A belsejében saválló acélból készült fűtőelemek sorakoznak, amiket arra terveztek, hogy hőt szolgáltassanak. Amikor a készülék áramot vesz fel a villamosenergia-hálózatból, ezek az elemek melegszenek fel. Rajtuk keresztül halad át a víz, ami egyfajta közvetítő közegként funkcionál a berendezésben, mivel a fémekkel érintkezve felforrósodik, és az így keletkezett hőt viszi tovább a hőleadó egységekhez.

Elektromos kazánok vs. gázkazánok

Ha össze kellene hasonlítanunk az elektromos kazánokat a gázkazánokkal, egyértelműen a gázkazánokra osztanánk a rosszfiú szerepet. Mivel a tüzelőanyagok elégetéséből nyernek energiát, elkerülhetetlen, hogy nagy mértékű CO2-őt engedjenek a levegőbe. Az elektromos kazánok viszont nem károsítják ily módon a környezetet, mivel nem keletkezik semmilyen égéstermék a használatuk során. Ebből fakad a két fűtéstípus eltérő hatásfoka is. Amikor a gázkonvektor működése során keletkezett füst távozik a kéményen keresztül, bizonyos mennyiségű hő is vele tart. Az elektromos kazánok viszont nem járnak efféle energiapazarlással, hiszen az áram közel 100 százalékát hővé alakítják át.

Így ismerheti fel a legjobb készülékeket!

A piacon számos elektromos kazán közül válogathatunk, ám korántsem mindegy, melyikre esik a választásunk, hisz nem mindegyiknél garantált a hatékony energiafelhasználás. Ahogyan az sem, hogy védve leszünk az olyan makacs kórokozóktól, mint a legionella. A következőkben sorra veszünk néhány fontos szempontot, amiket nem árt szem előtt tartanunk a készülék kiválasztásakor!

1: Járjunk utána, mennyire energiahatékony a kiszemelt készülék!

Nem lehet mindig 100 százalékon teljesíteni, sőt nem is kell. Ez különösen igaz a fűtési rendszerekre. A legenergiatakarékosabb elektromos kazánok képesek visszafogni a teljesítményüket, ha a körülmények úgy kívánják. Az Elnur Gabarron készülékei különösen kiemelkedőek ebben a tekintetben, hisz 20 másodpercenként újraszámolják a szükséges energiafogyasztást, hogy teljesítményüket a helyiségek tényleges fűtési szükségleteihez igazítsák. Ezen képességük az ún. Triac szabályozással függ össze, ami képessé teszi őket arra, hogy megkeressék azt a teljesítményt, ami a felhasználó által beállított hőmérséklet fenntartásához szükséges. És, hogy mi következik ebből? A berendezés tulajdonosának több pénz marad a zsebében, mivel ez a típusú működés 15 százalék energiamegtakarítást tesz lehetővé.

2: Gondoljunk az egészségünkre is!

A kórokozók mindenhol leselkednek ránk – ott vannak a kilincseken, a kapaszkodókon, az irodai asztalokon, sőt még a fűtési rendszerekben is! A legionella különösen szívós egyed – ahol víz van, ott bizony megél. Különösen a 20 és 45 °C fok hőmérsékletű vízben érzi jól magát. Vagyis az elektromos kazánok is ideális élőhelyet biztosítanak számára. A spanyol Elnur Gabarron ezt nagyon korán felismerte, ezért egy olyan funkcióval látta el a Mattira kazánokat, ami hetente egyszer a megengedett érték fölé emeli a hőmérsékletet, hogy megakadályozza a legionella növekedését.

3: Minél inkább szabályozható a maximális teljesítmény, annál jobb

A megfelelő fűtőberendezés kiválasztása nem gyerekjáték, hisz a szigetelésen át, a szobák méretéig megannyi tényezőn múlik, mennyi az adott helyiség fűtési igénye. De mi történik akkor, amikor a készülék megvásárlását követően döntünk úgy, hogy mégis javítani szeretnénk az épület hőszigetelésén? Az Elnur Gabarron mérnökei az efféle helyzetekre is gondoltak, amikor megalkották az elektromos kazánjaikat. Minden egyes készülék úgy lett megtervezve, hogy a felhasználó képes legyen visszafogni a maximális teljesítményt. Az 5 kW teljesítményű készülékeket 1 kW-onként, a 18 kW-os berendezéseket pedig 3 kW-onként lehet visszaszabályozni, így a berendezések könnyedén alkalmazkodnak az ingatlan megváltozott fűtési igényéhez.

4: Tartsunk igényt az automatikus fűtésszabályozásra!

Vannak olyan készülékek, amelyek már a kültéri hőmérsékletet is figyelembe veszik a teljesítményük meghatározásához. Erre kitűnő példa az Elnur Gabarron Mattira, mely ezen képességének köszönhetően előre jelzi a lakás hőigényének változásait. Fontos azonban megjegyezni, hogy minderre csak akkor képes, ha csatlakoztatunk hozzá egy külső hőmérséklet-érzékelőt.

5: Használjuk ki az online tér nyújtotta lehetőségeket!

Manapság akár a munkahelyen ülve is gondoskodkodhatunk arról, hogy mire hazaérünk, kellően meleg legyen a lakásunk. Kiváltképp, ha egy Elnur Gabarron elektromos kazánnal van dolgunk, ami az ún. G-Control HUB funkció által távoli elérést biztosít a felhasználóknak, hogy bárhonnan és bármikor elindíthassák a fűtésüket, és elvégezzék rajtuk a szükséges beállításokat.

6: Ne becsüljük alá a fagyvédelmi funkció jelentőségét!

Ha olyan ingatlannal rendelkezünk, ahol nem életvitelszerűen tartózkodunk (pl. nyaraló, vendégház), olyan készüléket érdemes választanunk, amely fagyvédelmi funkcióval is rendelkezik. Ennek hiányában a kazánban lévő víz könnyen megfagyhat, ami amellett, hogy megakadályozza a helyiség fűtését, kárt okoz a berendezésben is. Ha a víz hőmérséklete túl alacsony, a fagyvédelmi funkció azonnal bekapcsolja a kazánt és addig melegíti a vizet, amíg normalizálódik a helyzet. Igazi katasztrófaelhárító, nemde?

7: Tervezzen hosszú távra!

Manapság nem feltétlenül vehetjük alapnak, hogy a gyártók évtizedek múltán is képesek alkatrészeket biztosítani a korábban eladott készülékekhez. Kivéve, ha Elnur Gabarron elektromos kazánokról van szó. A spanyol gyártónál a mai napig elérhetőek a régen kifutott kazán modellekhez tartozó alkatrészek. Magyarországon az Oxyma Systems Kft. kínálatában találhatjuk meg ezeket, ahol szakszerű segítséget kaphatunk a meghibásodások kezeléséhez: távoli és helyszíni szervizelés is szerepel szolgáltatásaik között, így nem kell egyedül megbirkóznunk a nehézségekkel.

8: Ragaszkodjon a Plug & Play szerelhetőséghez!

Miért töltene sok-sok időt a szükséges alkatrészek beszerzésével, amikor manapság már léteznek olyan modellek, amik mindent tartalmaznak, ami csak gépészetileg szükséges? Közülük is kiemelkednek az Elnur Gabarron CMXi kazánjai, melyek a fűtési körön kívül, használati melegvíz kört, és HMV tartályt, biztonsági szelepeket, tágulási tartályokat, légtelenítő szelepeket, és keringtető szivattyúkat is magukba foglalnak. Ebből adódóan igazi plug & play fűtőberendezésnek minősülnek, hisz nagyon egyszerű a telepítésük.

Szeretne többet megtudni az Elnur Gabarron elektromos kazánokról?

Hazánkban az Oxyma Systems Kft. felel az Elnur Gabarron kazánok forgalmazásáért. Aki őket választja, a több évtizedes szakértelem mellett teszi le a voksát. Hogy miért? Az Elnur Gabarron készülékek mögött 40 évnyi kutatói és fejlesztői tapasztalat van, ami meglehetősen egyedülálló az elektromos kazánok piacán.

Ezért válassza az Elnur Gabarron Mattira elektromos kazánjait

Automatikus fűtésszabályozás

A Mattira kazánok a külső hőmérséklet függvényében szabályozzák a hőmérsékletet. Ez a szabályozási módszer maximális biztonságot nyújt a felhasználóknak, mivel előre jelzi a ház hőigényének változását.

Egyszerű telepítés

Az ELNUR GABARRON Mattira elektromos kazánok a készülék működéséhez szükséges összes alkatrésszel, valamint a telepítést megkönnyítő sablonnal együtt kerülnek szállításra. A telepítés gyors és egyszerű, és általában egyetlen nap alatt elvégezhető.

Fagyvédelmi üzemmód

Az inaktív időszakok alatt lehetősége van működésbe léptetni a fagyvédemi üzemmódot. Ha a kazán hőmérséklete 8 Celsius-fok alá csökken, a fűtési rendszer automatikusan bekapcsol.

Legionella elleni védelem

A Mattira kombi kazánok a Legionella Protection rendszerrel vannak felszerelve. Amennyiben aktiválja ezt a funkciót, a használati melegvíz hőmérséklete hetente egyszer a megengedett maximális értékre emelkedik, megakadályozva a Legionella elszaporodását.

ECO SMART funkció

Minden Mattira Combi kazán rendelkezik Eco Smart funkcióval, ami minimalizálja a villamosenergia-fogyasztást azáltal, hogy heti szinten elemzi a felhasználó melegvíz-fogyasztási szokásait és automatikusan csökkenti a beállított hőmérsékletet az inaktív időszakokban.

Kérdése maradt vagy segítségre van szüksége? Keresse szakértőinket!