Érvek az elektromos olajradiátorok mellett

Ön sem szereti a váratlan meglepetéseket? Akkor érdemes mihamarabb beszereznie egy elektromos olajradiátort! Noha csak kiegészítő fűtőberendezésként gondolunk rá, a lehető legpraktikusabb készülék, ha a nyaralónkban vagy bárhol máshol villámgyorsan orvosolnunk kell néhány órára a fűtés hiányát. Cikkünkben összeszedtünk mindent, amit érdemes tudnia róla.

Néha bizony életmentő tud lenni, ha egy olajradiátor is van az otthonunkban. Gondoljunk csak azokra a hideg őszi estékre, amikor a központi fűtés még nem üzemel, de a kinti hideg indokolttá teszi, hogy egy kicsit feljebb tornázzuk a hálószobánk hőmérsékletét! Pontosan az efféle szituációk megoldására találták ki az elektromos olajradiátorokat, melyek a téli hónapokban is jó szolgálatot tesznek kiegészítő fűtőberendezésként. Elsősorban kisebb helyiségek, hétvégi házak felfűtéséhez szokás használni őket, de kitűnő választásnak bizonyulnak a melléképületek, a garázsok felmelegítésére is.

Ahogyan azt a nevük is sugallja, egy speciális olajat rejt a belsejük, ami nagy hőtároló képességgel bír. A készülékek bekapcsolásakor a fűtőelem hővé alakítja át az elektromos áramból származó energiát. Ezt nyeli el az olaj, amitől aztán felmelegszik, és elkezd keringeni a készülék oszlopaiban, jelentősen megemelve a fém hőmérsékletét. Ennek eredményeképp indul meg a hőkibocsátás.

De hogyan lehetséges ez? Az olajjal töltött radiátorok a termikus konvekció jelenségét használják ki a levegő keringetése során. Ahogy a levegő felmelegszik a fűtőelem körül, felszáll és lenyomja a hideg levegőt, hogy a fűtőberendezés azt is felmelegítse. Ez a ciklus egészen addig ismétlődik, amíg a helyiség levegője el nem éri a kívánt hőmérsékletet.

Ugyancsak érdemes néhány szót ejteni a folyamat főszereplőjéről, az olajról, ami magas fajlagos kapacitása révén nagy mennyiségű energiát képes eltárolni – olyannyira, hogy a készülék kikapcsolása után is magában tartja a meleget, így továbbra is sugározza a hőt. Éppen emiatt az olajradiátorok komoly versenytársai az elektromos paneleknek, amik kikapcsolás után azonnal kihűlnek. Első benyomásra talán úgy tűnhet, hogy az efféle berendezések működtetése tartogat némi rizikót, ám a látszat bizony csal. Az olajnak igen magas a forráspontja, így anélkül tud hőt tárolni, hogy felforrna és gázzá alakulna. Mindez annyit jelent a gyakorlatban, hogy a radiátorban található fűtőolaj nem tud elégni, sem felrobbani, így a biztonságos használat garantált.

Érdekesség, hogy manapság már léteznek olyan készülékek is, amelyek nélkülözik a hővezető olaj használatát. A spanyol Elnur Gabarron például olyan berendezéseket is gyárt, amik EcoSeco technológiával működnek. Száraz sugárzónak szokták nevezni őket, mivel egy fűtőelemmel érintkezve melegítik fel a levegőt mindenféle hőközlő folyadék nélkül. Előnyük az olajjal töltött radiátorokkal szemben, hogy kevesebb idő szükséges ahhoz, hogy elérjék a felhasználó által beállított hőmérsékletet, valamint, hogy a konvektív hőátadás és a hősugárzás részaránya a hősugárzás javára kedvezőbb. Az olajjal töltött készülékek mellett szól viszont, hogy lassabban hűlnek ki kikapcsolás után, és ezáltal több ideig szolgáltatnak hőt.

Olajradiátort szeretne venni? Mutatjuk, mire érdemes figyelnie vásárláskor!

Olyan készüléket válasszon, ami igazi társ a spórolásban!

A leginnovatívabb gyártók számos olyan funkcióval látják el készülékeiket, amelyekkel elkerülhető a túlzott és szükségtelen energiafogyasztás. A spanyol Elnur Gabarron különösen élen jár ebben, hisz megalkotta az ún. elektronikus triac vezérlés optimalizálót, ami egy nagy pontosságú, beépített termosztát által szolgáltatott információk alapján kezeli és korlátozza a fűtőberendezések áramellátását. Ez a valóságban akár -15-20% energiamegtakarítást tesz lehetővé, miközben komfortosabb működést biztosít.

Az okos funkciókért megéri egy kicsit többet fizetni

Sokan hajlamosak vagyunk beleesni abba a hibába, hogy nem kapcsoljuk ki a fűtést a lakás szellőztetésekor. Az Elnur Gabarron olajradiátorai gondoskodnak arról, hogy többet ne kövessük el ezt a baklövést. Minden egyes készüléken aktiválható az ún. nyitott ablak funkció, ami azonnal érzékeli a szellőztetésből fakadó hirtelen hőmérsékletcsökkenést, és a készülék kikapcsolásával válaszol rá, megelőzve a felesleges energiafogyasztást.

Nem árt, ha több fokozat van a készüléken

Érdemes olyan készüléket választanunk, amin több fokozat van. Ez azért előnyös elsősorban, mert így a különböző méretű helyiségekhez is jól lehet illeszteni a működést. Vagyis, nagyobb helyiségeknél nagyobb teljesítményre, kisebbeknél kisebb teljesítményre kapcsolhatunk. Az Elnur Gabarron termékek például három hőmérsékleti szinttel működnek: 21°C-on működik a Comfort üzemmód, 18 °C-on az Economy, 5 °C-on pedig a Frost Protection üzemmód. Ezek természetesen szabadon módosíthatók, így a felhasználó minden szinten beállíthatja a számára ideális hőmérsékletet.

Keresse a Care technológiát, ha gyerekszobába szeretne olajradiátort!

A gyerekszobák fűtésének kialakításakor a lehető legegyszerűbb és legkönnyebben kivitelezhető megoldás egy elektromos fali fűtőpanel felszerelése. Ezek a termékek saját beépített termosztáttal rendelkeznek, így a hőmérsékletet egyedileg szabályozhatjuk a többi helyiségtől függetlenül. Ilyen például az Elnur Gabarron Ingenium Care radiátora is, mely tökéletes választás a kisgyermekes családok számára. Méghozzá azért, mert a készülékbe integrált Care technológia alacsony, 60 ºC alatti felületi hőmérsékletet tart fenn a berendezésben, így az sohasem forrósodik fel. És, hogy mi következik ebből? Szülőként akkor sem kell aggódnia, ha a gyerkőcök túl közel férkőznek az olajradiátorhoz, hisz nem leselkedik rájuk semmilyen veszély.

Kérdése maradt vagy segítségre van szüksége? Keresse szakértőinket!