Hogyan számoljuk ki otthonunk fűtési igényét?

A megfelelő fűtőberendezés kiválasztása nem gyerekjáték - már csak azért sem, mert alapos tervezést és utánajárást igényel. Legelőször számszerűsítenünk kell az otthonunk fűtési igényét, és csak azután érdemes szétnéznünk az ajánlatok között. A legjobb, ha szakember véleményét is kikérjük a dologról. Ha erre nincs mód, jöhetnek a jól bevált otthoni praktikák, melyek támpontot adhatnak ahhoz, hogy mely termékkategóriákban érdemes egyáltalán keresgélnünk.

Megtalálta az Önnek legmegfelelőbb fűtési alternatívát, mégis tanácstalan. Egyáltalán nem biztos abban, hogy a kiszemelt készülék fedezi otthona fűtési igényét. Ismerős helyzet, nemde? Ahhoz, hogy biztosan jó döntést hozzon, mindenképp ki kell számolnia, mi az a minimális teljesítmény, amit hoznia kell a kiválasztott berendezésnek.

Amiket feltétlenül figyelembe kell vennie méréskor

Mielőtt belevágna a nagy számolgatásokba, fektessünk le néhány alapszabályt! Szinte minden ingatlannak vannak olyan részei, amelyek nem fűtöttek. Gondoljunk csak az erkélyre, a teraszra vagy a pincére! Ezek a részek bár beleszámítanak az épületek alapterületébe, célszerű figyelmen kívül hagyni őket a lakás fűtési igényének kiszámolásakor, hisz nem rendelkeznek semmilyen hőleadó egységgel. Ha például egy családi ház alapterülete 80 m2 és tartozik hozzá egy 10 m2 -es terasz, és egy 30 m2 -es garázs, a fűtött alapterülete akkor is 80 m2 marad.

Arról sem szabad megfeledkezni, hogy vannak olyan helyiségek, amelyek fix felszereléssel, berendezéssel rendelkeznek. Ilyenek például a fürdőszobák is a kádak és a mosdókagylók miatt, melyek viszonylag nagy területet tudhatnak magukénak a helyiségen belül. Hogy ne torzuljon a mérési eredményünk, érdemes kivonnunk a bútorok által elfoglalt terület nagyságát az ingatlan fűteni kívánt területéből.

Így mérje fel a szobák megközelítőleges fűtési igényét 4 lépésben

Az első lépés: Számítsa ki a fűteni kívánt szoba alapterületét!

Nyújtsa ki a mérőszalagot a helyiség falai mentén és saroktól sarokig mérje meg a hosszukat, majd a szélességüket is! Készítsen jegyzeteket az eredményekről, majd szorozza őket össze egymással! (téglalap alakú szoba esetén) Ezzel az egyszerű számítással határozhatjuk meg a szobák alapterületét.

A második lépés: Határozzuk meg a helyiség belmagasságát!

Manapság nem feltétlenül kell létrára mászni ahhoz, hogy egy mérőszalag segítségével meghatározzuk a pontos belmagasságot, hisz számos “magasságmérő” mobilalkalmazás létezik. Ilyen például a CamToPlan, ami sokak szerint még a lézermérők pontosságával is vetekszik. Az Iphone tulajdonosoknak még könnyebb dolguk van, mivel a készülék már eleve tartalmaz egy olyan applikációt, melynek segítségével manuálisan is beállíthatják a mérés kiindulási pontját és végpontját.

A harmadik lépés: Légköbméter számítás

Egy adott helyiség térfogatát – légköbméterét viszonylag egyszerűen számíthatjuk, mivel az épületben található helyiségek jelentős része téglalap alapú. Mindössze annyi a teendőnk, hogy összeszorozzuk egymással a helyiség szélességét, a helyiség hosszát, valamint a belmagasságot. Így kapjuk meg a szoba térfogatát.

A negyedik lépés: alapterület x belmagasság x 30W azaz térfogat x 30 W

Magyarországon egy átlagos hőszigeteléssel ellátott ingatlan energiaigénye fűtés szempontjából 30 wattra becsülhető légköbméterenként.* Adott egy 30 m2-es nappali 2,6 méteres belmagassággal. Aki ide vásárolna fűtőberendezést, a következőképp kalkuláljon: 30 * 2,6 * 30= 2340 W, azaz, minimum egy 2,7 kw teljesítményű fűtőtest kell az adott helyiségbe. Fontos leszögezni azonban, hogy ez az érték csak amolyan iránymutatóként szolgál. Arról nyújt információt, hogy mi az az energiateljesítmény, ami alatt egészen biztosan nem szabad készüléket vásárolnunk. A szükséges teljesítmény pontos meghatározásához jóval több adatra van szükség – számításba kell venni a ház állapotát, a hőszigetelés minőségét, a nyílászárók fajtáját és méreteit, a szobák házon belüli elhelyezkedését is, azaz a külső falak számát.

*Célszerű óvatosan bánni ezzel az adattal, mivel sok tényezőn múlik, hogy mennyi a pontos energiaigény.

Hogyan számoljuk ki otthonunk fűtési igényét dekor
Nincs kedve számolgatni? Használjon online kalkulátort!

Az Elnur Gabarron hivatalos weboldalán kiszámíthatja, hogy körülbelül, mekkora fűtési igénye van az otthonának. Csak pötyögje be a kért adatokat, és néhány másodperc múlva megkapja a becslést, amit egyfajta útmutatóként használhat a termék kiválasztásakor! Fontos tudnia azonban, hogy csak egy megközelítőleges értéket fog megosztani Önnel a kalkulátor. Ha pontos információra van szüksége, forduljon szakemberhez!