Így csökkentik az energiafogyasztást
az elektromos hőtároló kályhák

A téli időszakban állandó fejtörést okoz, hogyan teremtsünk megfelelő hőmérsékletet az otthonunkban úgy, hogy a költségeinket is alacsonyan tartsuk. Ehhez nyújtanak megoldást az újgenerációs hőtároló kályhák, melyek szabályozhatóság és energiahatékonyság tekintetében is felülmúlják elődeiket - olyannyira, hogy akár 30-40 százalékos energiamegtakarítás is elérhető velük.

A természet a világ egyik legnagyobb innovátora, hisz számos műszaki találmányhoz szolgáltatott inspirációt – többek között a hőtároló kályhákhoz is, melyek kialakításakor a környezetünkben fellelhető anyagok hőtároló tömegét vették alapul. De mit is értünk ezalatt?

A hőtároló tömeg egy anyag azon képességét jellemzi, hogy milyen mértékben tudja elnyelni, tárolni és leadni a hőt. Minél nagyobb valaminek a hőtároló tömege, annál hosszabb ideig képes elraktározni a hőt, és annál lassabban hűl le. A mérnökök felismerték, hogy ez a tulajdonság nagyszerűen hasznosítható a fűtési rendszerekben is, hiszen alacsonyabb energiafogyasztást tesz lehetővé. Éppen ezért ezt a fizikai törvényszerűséget használták ki a hőtároló kályhák megalkotásánál, melyek jellemzően egy kifejezetten nagy hőtároló tömegű anyagot kombinálnak éjszakai árammal, hogy energiatakarékos módon biztosítsák az otthon melegét. Mutatjuk is, hogyan!

Minden hőtároló készüléket úgy terveztek, hogy a fűtéshez szükséges áramot éjszaka vegyék fel, amikor az olcsóbb, csúcsidőn kívüli tarifák vannak érvényben. Az éjjeli órákban összegyűjtött energiával felmelegítik a készülékben található téglákat, amik hőként tárolják el az áramot, hogy aztán másnap leadhassák a helyiségekbe. Reggelre, mire befejeződik a töltés, a belső téglák maghőmérséklete eléri a csúcspontot, majd szépen fokozatosan lehűlnek, átengedve a hőt a környezetnek. Mivel a tégla egy magas hőtároló tömegű anyag, lassan viszi véghez ezt a folyamatot, melynek köszönhetően a felhasználók akár egész nap élvezhetik a fűtőtest nyújtotta meleget, ha úgy akarják.

Fontos azonban megjegyezni, hogy korántsem mindegy, milyen anyagból készült a készülékekben található tégla, hisz nem mindegyik rendelkezik egyformán nagy hőelnyelő képességgel. A legjobb, ha olyan készüléket választunk, ami samott téglával működik, hiszen ez az anyag nagy mennyiségű hő tárolására is alkalmas. Vannak olyan márkák a piacon, melyek kifejezetten erre az előnyös tulajdonságra építettek saját hőtároló kályháik megalkotásánál – ilyen például a spanyol Elnur Gabarron, melynek termékei már Magyarországon is elérhetők.

Kétféle hőtároló kályhát különböztetünk meg aszerint, hogy miként történik a hőleadás. A statikus fűtőberendezések mint amilyen az Elnur Gabarron Ecombi Plus és Ecombi Solar modellje segédeszköz nélkül juttatják el a hőt a lakásba, méghozzá fokozatos módon. Ehhez képest technológiai újítást jelentenek a dinamikus fűtőberendezések, melyek egy alacsony zajszintű ventilátort használnak a hő elosztásához. Ebbe a kategóriába sorolandók az Elnur Gabarron Ecombi ARC és ADL modelljei is. Minden említett Elnur Gabarron termékre igaz viszont, hogy a felhasználó szabadon programozhatja őket, minden napra, sőt minden órára más-más hőmérsékletet tud beállítani.

Így csökkentik az energiafogyasztást az elektromos hőtároló kályhák dekor
Régi hőtároló kályhák vs. új hőtároló kályhák

Az elmúlt 40 évben óriási változáson mentek keresztül a hőtároló kályhák az energiahatékonyság és a szabályozhatóság tekintetében is. A régebbi modelleket kizárólag manuálisan lehet vezérelni. Jellemzően 2 vezérlő gombbal rendelkeznek: egy bemeneti vezérlővel, és egy kimeneti vezérlővel. Az előbbivel az éjszakai töltődés mértékét tudjuk szabályozni, az utóbbival pedig a hőleadás gyorsaságát szabhatjuk meg. Használatuk maximális odafigyelést követel meg a felhasználótól, hisz a beállítások elvégzésekor nem árt szem előtt tartani az időjárás alakulását. Enyhébb időszakokban nincs szükség ugyanolyan mennyiségű tárolt hőre, mint a hidegebb napokon. Ha erre nem vagyunk tekintettel, könnyen előfordulhat, hogy több áramot használunk fel a készülék feltöltéséhez mint amennyire valóban szükség van.

A legújabb automatikus készülékek mint amilyen az Elnur Gabarron Ecombi, vagy az ADL pont ezt akadályozzák meg. Ez efféle berendezések képesek kiszámítani az előző napi energiafogyasztást, és ezen információ függvényében határozzák meg, mennyi ideig kell aznap töltődniük. Ha a készülékünk csak 5 órányi hőmennyiséget használt fel a 7 órányi tárolt hőmennyiségből, akkor a következő töltési idő 2 órával később kezdődik az energiatakarékos működés érdekében. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a felhasználó akár 30-40 százalékkal is csökkentheti az energiafelhasználását.

De ez még nem minden. Az új készülékek ún. beépített hőmérsékleti-érzékelővel vannak felszerelve, melynek segítségével könnyedén alkalmazkodnak a kültéri időjárás változásaihoz annak biztosítása érdekében, hogy a helyiség hőmérséklete mindig a felhasználó által beállított hőmérsékleten maradjon. Hogy, mit jelent ez a lakókra nézve? Sohasem fognak arra ébredni, hogy túl meleg vagy éppen túl hideg van a lakásban.

Ami még ennél is jobb hír, hogy a felhasználók bárhol és bármikor elvégezhetik a szükséges beállításokat, hiszen az újgenerációs készülékek wifin keresztül is vezérelhetőek, így akár a munkahelyükön ülve is gondoskodhatunk arról, hogy kellően meleg legyen a lakás, mire hazaérünk.

Miért válassza az Elnur Gabarron Ecombi készülékeit

Jelentős energiamegtakarítás

A tárolófűtések teljes mértékben kihasználják a csúcsidőn kívüli tarifákat, amikor az energia ára a legolcsóbb.

Wifi vezérlés

Minden Ecombi készüléket G Control System rendszerrel szerelnek fel, amely lehetővé teszi a tárolófűtés wifin keresztül történő vezérlését.

Könnyen követheti fogyasztását

Az alkalmazáson keresztül megtekintheti a villamosenergia-fűtési fogyasztását.

Hatékony energiafelesleg-felhasználás

A napkollektoros fűtőberendezések a napenergia-többletet otthonának önellátó fűtésére alakítják át.

Csendes fűtés

Az Ecombi ARC dinamikus fűtőberendezések a hő elosztásához alacsony zajszintű ventilátort tartalmaznak. Az Ecombi PLUS és a SOLAR statikus fűtőtestek nem csapnak zajt a helyiség fűtése közben.

Spóroljon még többet!

Az Elnur Gabarron Wifi Control App segítségével Ön szabályozhatja, hogy mennyi energiát használjon és mikor.

Kérdése maradt vagy segítségre van szüksége? Keresse szakértőinket!