Ingyenes energia egyenesen a természetből - A hőszivattyús rendszerekről

Környezetkímélő és pénztárcabarát: ezzel a két szóval írhatók le leginkább az Elnur Gabarron aerotermikus hőszivattyúi, melyek a kültéri levegőből veszik fel a lakóterek felfűtéséhez szükséges energia 75 százalékát. Ez annyit jelent a gyakorlatban, hogy a természet állja a fűtésszámlánk egy részét. Mégis hogyan lehetséges ez? Cikkünkben ennek jártunk utána.

Talán nem is gondolnánk, de az energia körbevesz minket. Ott van a talajban, a vízben, sőt a levegőben is. A hőszivattyús rendszerek ezt használják ki működésük során, hiszen a fűtéshez szükséges hőt a környezetükből vonják ki. Attól függően, hogy honnan gyűjtik össze az otthonok felmelegítéséhez szükséges energiát, 3 csoportot különböztetünk meg egymástól – vannak víz alapú, geotermikus és aerotermikus hőszivattyúk is. Jelen cikkben az utóbbi kategóriára fogunk fókuszálni, mivel a piac leginnovatívabb készülékei egytől-egyig ide sorolandóak.

Az aerotermikus hőszivattyúk működése: mit mond a tudomány?

Elsőre talán furcsának tűnhet, de a hőszivattyús rendszerek a kültéri levegőből veszik fel a lakóterek felfűtéséhez szükséges hőt. Mégis hogyan lehetséges ez, amikor kint jóval alacsonyabb a hőmérséklet, mint a felfűtendő szobában? – adódhat a kérdés. Ahhoz, hogy megértsük a hőszivattyús rendszerek működését, nem árt felfrissítenünk a fizikai törvényekkel kapcsolatos ismereteinket.

Alapvetés, hogy a nulla foknál melegebb testek belső energiával rendelkeznek, amit hő formájában adnak le a tőlük hidegebb tárgyaknak. Bármi is történjék, a hőátadás mindig ugyanabban az irányban történik: a hő minden esetben a magasabb hőmérsékletű közeg felől a hidegebb felé halad. Ennek lehetünk a tanúi, amikor kihűl az ebédünk – ilyenkor a szobához képest melegebb ételből távozik a hő, ami egyben azt is jelenti, hogy csökken a hőmérséklete, mivel a közvetlen környezete elnyeli a belső energiáját.

Az aerotermikus hőszivattyús rendszerek működése kifejezetten ezen a jelenségen alapszik. Minden berendezés kulcsfontosságú eleme a párologtató. A készülék ezen része szívja be a kinti levegőt. Minderre azért képes, mert a benne keringő folyékony, hőátadó közeg jóval alacsonyabb hőmérsékletű, mint a kinti levegő. Amikor elnyeli a hőt, a folyadék felveszi a környezeti hőmérsékletet és halmazállapotot vált: gáz formájában folytatja tovább az útját. A kompresszorhoz érve összenyomódik és erőteljesen felmelegszik, majd felveszi azt az elektromos energiát is, amit a kompresszor működését szolgálja. Az így létrejövő forró gáz a kondenzátorban átadja a hőt a fűtési rendszernek, majd kicsapódik és melegvíz formájában távozik. Ezt követően az expanziós szelep felé veszi az irányt, mellyel érintkezve lehűl és ismét bekerül a párologtatóba, ahonnan minden kezdődik elölről.

1 kWh energia áráért, 4 kWh fűtést kapunk

Az aerotermikus hőszivattyúk elektromos áramot használnak a hő szállításához. Fontos azonban megjegyezni, hogy a leginnovatívabb készülékek energiatermelése jelentősen meghaladja az energiafogyasztás mértékét. Ez elsősorban a zárt rendszerben kényszeráramoltatott hűtőgáz folyamatos fázis változásra való késztetéséből következik. Az elpárologtatónál (kültéri egység) folyékony halmazállapotból gáz lesz, míg a kondenzátornál (beltéri gáz-víz hőcserélő) gáz halmazállapotból folyékony halmazállapotra kondenzál. A fázisváltáskor felszabaduló energia összességében nagyobb, mint a kompresszor és a ventilátorok működéséhez szükséges betáplált villamos-energia. Vegyük példának az Elnur Gabarron Aerotermia Thermira berendezéseket! Egyes becslések szerint négyszer annyi energiát állítanak elő, mint amennyit elfogyasztanak. Mindez természetesen a felhasználók pénztárcájában is érezteti a hatását. Elképesztő, nemde?

Radiátorszabályozó egy energiahatékonysági csíkokkal szegélyezett papíron
Energiahatékonyságra tervezve

Bármilyen fűtésünk is van, nem árt tudatosítani magunkban, hogy a készülékünk ki-be kapcsolásával több energiát fogyasztunk, mintha fenntartanánk egy állandó teljesítményt. Az olyan hőszivattyús készülékek segítségével mint amilyen az Aerotermia Thermira könnyedén kiküszöbölhető ez a probléma, mivel Inverter technológiával rendelkeznek. De mit is értünk ezalatt? Az Inverter egy teljesítményszabályozó, melynek segítségével folyamatosan fenntartható a felhasználó által igényelt teljesítmény. A lényege, hogy a ha elértük a termosztáton beállított hőmérsékletet, úgy visszaszabályozza a kompresszor és a ventilátorok teljesítményét, és megkeresi azt a teljesítmény értéket, amivel fenn tudja tartani azt. Ez különösen praktikus olyankor, amikor nem tartózkodunk a lakásban, viszont nem szeretnénk, hogy teljesen kihűljenek a szobák. Az Inverter technológia segítségével előre megszabhatjuk, hogy mekkora teljesítményen üzemeljen a készülék, amíg távol vagyunk – vagyis sohasem kell 100 százalékon működtetni a berendezésünket, ami igen kedvező lehet a fűtésszámlák alakulására nézve.

Ezért válassza az Elnur Gabarron Thermira hőszivattyús rendszereit

Nagy energiamegtakarítás

Az Elnur Gabarron hőszivattyús megoldásaival akár 75%-al is csökkentheti energiafelhasználását.

Széleskörű kompatibilitás

A Thermira rendszerek sokoldalúságuknak köszönhetően kompatibilisek a jelenlegi fűtőrendszerek nagy részével: vízradiátorokkal, fan-coilokkal vagy akár a meglévő padlófűtéssel.

Bőséges használati melegvíz

Az aerotermikus fűtés lehetőséget nyújt arra, hogy a rendszerhez csatlakoztatott víztartály használatával az egész lakás igényeit ellátni képes használati melegvizet nyerjünk.

Inverter technológia

Mindig csak annyi energiát használ, amennyire szükség van. Maximális kényelmet biztosít, növeli a megtakarításokat és a hőszivattyús rendszerek élettartamát, ezzel csökkentve a szervízigényt.

Egyszerű és intuitív telepítés

A Thermira Monobloc aerotermikus termékcsalád teleptése nem igényel hűtőmérnöki segítséget.

Mobilos vezérlés

A Thermira Monobloc ventilátoros fűtőberendezések a G-Control applikáción keresztül mobileszközökkel is kezelhetőek.

Kérdése maradt vagy segítségre van szüksége? Keresse szakértőinket!